Sport på is i andra former

Den hårda, fasta isen man som hockeyspelare mer eller mindre dagligen åker på är den enda formen av is. Vi tycker det är dags att titta lite bredare, att hitta de övriga is-sporterna som kan locka.snowboard

Snowboard och slalom

Is i puderform är ett utmärkt underlag för många sorters transportmedel. För många så är dock längdskidor lite för tråkigt, det går helt enkelt inte tillräckligt snabbt. Lösningen för detta dilemmat är enkelt, utförsåkning.Av alla utföråkningsgrenar så är det kanske Slalom som är mest känd. Sporten uppfanns 1922 och introducerades i OS 14 år senare.Nästa riktigt stora revolution skulle dock vänta. Under 60 och 70-talet gjordes det på olika håll i världen försök till nya skidinspirerade transportmedel. Somliga var inspirerade direkt av slalomskidorna andra av surfingbrädor och vissa gjorde dem av lunschbrickor. Slutligen i slutet av 70-talet såldes den första snowborden.Idag tävlas det med olika snowboardtävlingar både i VM-tävlingar samt på Vinter-OS.  Snowboards och alla dess tillbehör finns nu både att köpa online eller att hyra vid varje skidbacke världen över.

Vattenskidor

Även smält is är en perfekt plattform för många sporter och underhållningsformer. Vattenskidor och lite mer nyligen wakeboard är otroligt roligt och finns dessutom i flera olika former. Det de allra flesta kanske känner till är då man åker efter en motorbåt men det finns även speciella vattenparker där man dras av ett system som liknar en skidlift. Detta kallas för kabelåkning och sker över en förutbestämd bana. Utöver att åka för skojs skull så finns det även tre olika tävlingsgrenar. Slalom är precis som i åkning i nedförbacke en tävling där man skall åka igenom en slalombana och runda de utplacerade markörerna. Allt eftersom ökas hastigheten och linan kortas för att göra varje försök svårare.I trick tävlingar så har utövaren två gånger 20 sekunder på sig att utföra så många svåra trick som möjligt. Tricken har ett förutbestämt poängvärde och varje trick ger endast poäng en gång. Fem domare granskar varje framförande och beslutar om tricken utfördes korrekt och deltagaren får tillgodoräkna sig poängen.Sist men inte minst så finns tävlingen hopp där man skall hoppa så långt som möjligt. Rampen är alltid samma längd(lite drygt sex meter) men höjden justeras beroende på om det är män eller kvinnor som hoppar. Dessa tre grenarna kan även kombineras för ytterligare en tävlingsform.